Lussekatter
Klockan tickar och julen närmar sig med stormsteg. Jag tycker om att ta del av julens alla härligheter i tid innan självaste julafton.
Recept på bulldegen:
50gram jäst
5dl fingervarmt vatten
1gram saffran
250gram rumsvarmt smör
Recept på bulldegen:
50gram jäst
5dl fingervarmt vatten
1gram saffran
250gram rumsvarmt smör
2dl strösocker
1msk vaniljsocker
1 ägg
1tsk salt
1msk vaniljsocker
1 ägg
1tsk salt
Lagomt mycket vetemjöl (ca 13dl)
Topping: (kan uteslutas)
Blötlagda russin (lägg russin i ett glas med vatten)
Pensling:
1ägg
1krm salt
1,msk vatten
1ägg
1krm salt
1,msk vatten
Sockerlag: (kan uteslutas)
1dl vatten
0,5dl strösocker
1dl vatten
0,5dl strösocker
Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Mortla saffran med en lliten del av strösockret och tillsätt det i bunken. Blanda.
Tillsätt smör, resten av sockret, vaniljsocker, ägg och salt tills det är jämnt blandat innan du börjar tillsätta mjölet lite i taget. Sikta mjölet för bästa resultat. Jag måttar aldrig vetemjöl i bröd, utan utgår från när degen är fast, haterbar och släpper från bunken. Ta inte för mycket mjöl. då blir bullarna torra.
Tillsätt smör, resten av sockret, vaniljsocker, ägg och salt tills det är jämnt blandat innan du börjar tillsätta mjölet lite i taget. Sikta mjölet för bästa resultat. Jag måttar aldrig vetemjöl i bröd, utan utgår från när degen är fast, haterbar och släpper från bunken. Ta inte för mycket mjöl. då blir bullarna torra.
För finaste resultat (enligt mig) så kavlar jag ut degen och skär ut remsor med en pizza slicer. Sen rullar jag remsorna till mitten och vänder på sen och rullar sedan från andra hållet.
Låt jäsa under bakduk i 1,5 till 2 timmar.
Sätt ugnen på 200grader, över och undervärme.
Sila bort vattnet från russina, och stoppa ett russin i varje mitt på snurrorna.
Vispa ihop blandningen till penslingen och pensla bullarna.
Gräddas mitt i ugnen i ca 15minuter, eller tills bullarna fått en fin färg.
Koka ihop sockerlagen medan bullarna gräddas och pensla direkt när dom kommit ut ur ugnen.
Koka ihop sockerlagen medan bullarna gräddas och pensla direkt när dom kommit ut ur ugnen.
Låt bullarna svalna på galler.