Vanilj och kanelbullar


I samband med kanelbullens dag så tänkte jag dela ett av mina bästa recept på bullar. Här gör jag halva satsen med vanilj och halva med kanel.
Men man fyller såklart sina bullar med vad man själv önskar. Det är bara fantasin som sätter stopp. 😊

Recept på bulldegen:
50 gram jäst
150 gram rumstempererat smör/margarin
5 dl fingervarmt vatten
1 ägg
1 dl strösocker 
1 krm salt
Lagom mycket vetemjöl 🤷🏻‍♀️

Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sedan det rumsvarma smöret och vätskan.
Blanda tills jästen lösts upp.
Blanda i ägg, socker och salt.
Nu är det dags att tillsätta vetemjöl. Jag måttar aldrig mjöl utan går alltid på känn. Blanda i lite i taget tills det blivit en deg som är hanterbar och inte klibbar.

Var försiktig så du inte använder för mycket mjöl för då kan bullarna bli torra, vilket är tråkigt.
Dela degen i två eller fler och kavla ut.

Bre ut din fyllning i ett någorlunda jämnt lager.

Vik in en tredje del av den utkavlade degen (se bild) och sen den andra över.


Kavla lite lätt med kabeln för att jämna till och få bort ev luftbubblor. Jag tar en pizzaslicer och skär upp "byxor" som jag sedan rullar "benen" på innan jag rullar hela och sen runt mina fingrar.



Låt bullarna jäsa i ca 1,5-2 timmar under bakduk innan dom penslas med uppvispat ägg och ev toppad med pärlsocker. Jag väljer ibland att inte ha pärlsocker på mina bullar utan kristyr istället. Vilket jag då ha på efter gräddning. Men idag vart det pärlsocker.


Grädda bullarna i mitten av ugnen på 250grader i ca 5-6 minuter beroende på storleken.
Låt svalna på galler.







kidzbytjn.blogg.se

Jag heter Therese, är 36år och bor i Sundsvall med mina två barn. Jag tycker om att äta och dricka gott och tycker det är trevligt med hembakat/lagat ibland. Tänkte dela dom recept jag använder mig av vid bak och matlagning. Jag hoppas du ska hitta något som faller dig i smaken 😊

RSS 2.0